LUCIJA

Šolski zvonec je naznanil konec pouka. Vsi otroci so hiteli pospravljati knjige in peresnice, le Luciji se ni mudilo. Počasi je pospravila šolske potrebščine v torbo in se preobula v natikače. Prijateljice so jo že čakale pred šolskimi vrati. Klepetale so, zato je vožnja z avtobusom do doma hitro minila.  Na avtobusni postaji so se poslovile in odšle vsaka na svoj konec. Lucija je že na začetku svoje ulice prestrašeno oprezala za očetom. Ni ga še bilo doma, saj so bila vrata hiše zaprta.
Ta teden ima oče spet turnejo. Tako rečejo doma, saj to pomeni, da se na poti domov ustavi v vsaki gostilni in baru, kjer mu postrežejo z alkoholom. Domov običajno pride pijan in Lucija se ga takrat zelo boji. Njen oče je alkoholik, čeprav sam to zanika.
Odklenila je vrata hiše in smuknila v notranjost. Na odeji jo je čakal kuža Fifi in veselo mahal z repom. Lucija je odložila šolsko torbo ter odhitela v kuhinjo. Pogrela je zelenjavno juho, ki jo je prejšnji dan pripravila mama in spekla palačinke. Takrat pa je na dvorišču zaslišala ropot. Srce ji je začelo močno biti, grlo se ji je izsušilo, roke pa so postale potne. Domov je prišel oče.
Slišala je šumenje ključev, nato so se vrata s treskom zaprla. Lucijo je popadla panika. Začela se je tresti. Hitro je izklopila štedilnik, stekla po stopnicah navzgor in se skrila pod posteljo v sobi za goste. Vedela je, da je oče tam ne bo iskal. In res, ob godrnjanju, preklinjanju in opotekanju po stopnicah je oče odšel najprej v kopalnico, nato je pregledal vse sobe v spodnjem nadstropju ter besen odšel v kuhinjo. Še vedno je glasno preklinjal. Iz kuhinje se je zaslišal žvenket kozarcev, ki so leteli po tleh. Mama bo  morala že spet kupiti nove, je pomislila Lucija.
Sklenila je, da bo v sobi za goste počakala, dokler očeta ne premaga spanec. Takrat pa je zaslišala praskanje po vratih. Splazila se je izpod postelje, odprla vrata in objela Fifija. Fifi se je stisnil k njej in ji polizal solze, ki so ji polzele po obrazu. Tokrat Lucija ni bila prav nič huda nanj, čeprav tega drugače ne mara.
V kuhinji pa je končno zavladala tišina. Oče je zaspal. Lucija je s Fifijem v naročju po prstih odšla v spodnje nadstropje. V kuhinji je odstavila s štedilnika juho, ki se je že pošteno prismodila in odprla okno. Nato je pobrala razbito steklovino. Palačink ni bilo več, Lucija pa tudi ni čutila lakote. Vzela je povodec in se s Fifijem odpravila na sprehod daleč stran od doma. V tišino in mir bližnjega gozda.